Bel: (079) 593 1217

Tips & uitlegHoutgestookt open of gesloten?

Het stoken van een gesloten haard of kachel heeft veel voordelen tenopzichten van een openhaard.
- warmte winst in plaats van warmte verlies
- sommige haarden leveren zelfs 85% rendement
- geen vervelende luchtjes in huis
- geen risico voor CO-vergiftiging of schoorsteenbrand
- geen gespat van vonken in de kamer (op de vloer)
- vele malen zuiniger met brandstof
- diversen brandstoffen mogelijk
- u kunt rustig naar bed gaan als haard/kachel nog brand

Droog hout

Milieubewust stoken is belangrijk, vooral als u een houtkachel heeft. Gebruik daarom droog hout met een laag vochtigheidsgehalte. Gezaagd en gekloofd hout moet minstens twee jaar op een droge en liefst winderige plaats liggen, (niet opslaan in een schuurtje), voordat u het kunt gebruiken. Hout dat veel hars bevat (dennen- lariks en vurenhout) brandt weliswaar goed, maar zorgt voor een meer dan normale roetaanslag in het schoorsteenkanaal. Op tijd de schoorsteen vegen is in zo'n geval een vereiste. Voor de haard of kachel is het het beste om zoveel mogelijk gemengt te stoken. Wanneer de houtvoorraad niet droog genoeg is zijn houtbriketten idieaal om dit tijdelijk op te vangen. Wij bieden houtvochtmeters aan zodat u precies weet of u goed hout aanschaft en stookt.

Schoorsteen vegen

Schoorsteen vegen is erg belangrijk wanneer er hout of kolen gestookt wordt. Ook al heeft de haard een goede of zelfs volledige verbranding (Flam toestellen) is het advies jaarlijks te vegen. Als u de schoorsteen jaarlijks laat vegen kunt u bij eventueel brand (waar dan ook) het onderhouds contract aan uw verzekering tonen.

Diameter afvoer

De diameter van de afvoer is zeer belangrijk en wordt bepaald door de haard of kachel. Het is onjuist dat een grotere schoorsteen altijd meer trekt. Als de afvoer te groot is komt de afvoer niet goed op temperatuur en daalt de rookgastemperatuur, waardoor er slechte trek onstaat en er veel roetvorming onstaat in de afvoer. Een te kleine afvoer daarentegen, kan oververhit raken en daardoor beschadigen. De haard kan zijn rookgassen dan niet snel genoeg afvoeren, waardoor de haard overbelast wordt met alle gevolgen van dien. Bij de berekening van het juiste rookkanaal wordt rekening gehouden met de lengte en eventuele bochten in het kanaal.

Liftdeurhaarden

Liftdeurhaarden zijn haarden met de uitstraling van een openhaard, omdat deze haarden afgesloten zijn en een buitenlucht aansluiting hebben om voldoende verbrandingslucht direct in de haard aan de verbranding toe te voegen is het mogelijk om toch een prachtig haardvuur te hebben in een goed geisoleerde woning die zelf mechanische geventlieerd kan zijn, een traditionele openhaard is ondenkbaar in dit soort woningen.

Ondanks dat de haard gesloten is, heeft u toch een perfect zicht op het vuur door de grote ruit zonder metalen randen. De nieuwe generatie liftdeurhaarden van Spartherm (Premium), Flam (Largo en Atmos), Brunner, Totem en Kal-fire (Heat-Pure). Dit is het hout stoken van de toekomst.